Održavanje električnog bicikla

Svakodnevno nam se javljaju vlasnici električnih bicikala sa raznoraznim problemima i kvarovima. Neki su ozbiljni i zahtevaju servisiranje od strane stručnog lica, a neki banalni i lako rešivi kod kuće. Ono što je ključno za nesmetano funkcionisanje i rad električnog bicikla je svakodnevno održavanje pre svega čistoće samog bicikla. Prašina i blato su tako reči najveći neprijatelji i najčešći uzročnici kvarova. Kvarovi izazvani prašinom su uglavnom lako rešivi jednostavnim čišćenjem i redovnim podmazivanjem, ali ako se ostavi da prašina i blato dopru do motora i elektrike mogu izazvatio ozbiljna oštećenja koja zahtevaju ozbiljnije servisiranje, a vrlo često i zamenu delova gde kompletan servis sa zamenom delova može koštati skoro kao nov električni bicikl.

Uprkos jasno navedenim uputstvima za korišćenje, održavanje i servisiranje bicikla, mnogi vlasnici priloženu knjižicu ni ne otvore kako bi se upoznali sa osnovnim pravilima kojima se obezbeđuje dug i nesmetan rad bicikla. Te se tako često dešava da nailazimo na besne i ponekad vrlo neprijatne kupce. Koliko god se trudili da budemo puni razumevanja, moramo da iskritikujemo ovakvo ponašanje jer ako malo bolje razmislimo ni obućar neće primiti blatnjavu i prljavu obuću na popravku, ne možete ni prljavo vozilo odvesti na tehnički pregled – odmah će Vas odbiti.

Eto baš pre neki dan u naš servis je stigao električni bicikl. Kupac besan, prodavac nas više puta poziva da proveri šta smo rešili, kupac ni manje ni više traži zamenu bicikla. Stigao bicikl do našeg servisera, jadnik dva sata pere, čisti bicikl da uopšte može da pristupi proveri elektronike na koju se kupac žali. Napokon je bicikl očišćen, serviser isprobava bicikl, sve besprekorno radi. Ili zujanje i krckanje u zadnjem točku tokom vožnje gde je nakon pregleda servisera pronađen zaglavljen kamenčuć u samom lancu! Nepotrebno maltretiranje je moglo biti izbegnutno običnim čišćenjem od strane vlasnika bicikla. 

Opet ne čitanje uputstva i neadekvatna instrukcija od strane prodavca dovodi do drugih potpuno banalnih „kvarova“ koji zapravo ne postoje već se u većini slučajeva ispostavi da kupac ne zna da da koristi bicikl pritiskom na pogrešne dugmiće u pogrešnom režimu vožnje. Upravo iz ovakvih razloga uvek insistiramo na tom famoznom čitanju uputstva i redovnom održavanju te ukoliko nastupi neki problem prvo se obratite prodavcu sa objašnjenjem problema kako bi se isti pokušao rešiti od kuće.

S druge strane postoje savesni kupci koji su detaljno iščitali uputstvo i uredno posle mesec dana nas pozivaju da provere šta da rade jer piše u uputstvu da treba servisirati. U ovom slučaju ukoliko kod bicikla ne postoji nikakav kvar ili nedostatak, nije neophodno slati bicikl u glavni ovlašćeni servis već u bilo kom regularnom servisu bicikala proveriti dotegnutnost sajli, lanca, šafova, po potrebi podmazati sve pokretne delove iliti jednostavno izvršiti redovno održavanje kao bilo kog drugog bicikla/prevoznog sredstva.

Kako bilo, većina problema se javlja usled neadekvatnog rukovanja i preuranjenih reakcija kupaca, a neznatan broj problema usled stvarnih oštećenja, neispravnosti i nedostataka samog bicikla i delova za čije otklanjanje je neophodno stručno lice/serviser kojih je u našoj zemlji još uvek nedovoljno.

Pak deo vlasnika bicikala imaju probleme druge prirode. Mnogi su na žalost kupili neki polovni bicikl koji ne znaju ni kako se zove, ni koje baterije koristi niti mogu za iste da nađu odgovarajuće delove za zamenu, a servisera električnih bicikala ni za lek. Tu sledi nagađanje, pokušaji da se nešto „skrpi“ i bicikl ponovo osposobi za rad. Isto se često dešava i sa kupovinom novih bicikala od neproverenih preprodavaca koji će po svaku cenu kupcu „uvaliti“ ono što u tom trenutku imaju na stanju, ne obazirući se na težinu vozača i njegove potrebe. Na žalost mnogobrojni prodavci pa čak i uvoznici električnih bicikala u želji da što brže profitiraju prodaju velike količine bicikala za koje ne obezbede ni jedan deo, pa čak ni odgovarajuće baterije i punjače koji spadaju u potrošne komponente. Tu se kupci susreću sa ogromnim problemom za koje uglavnom uspemo da ponudimo neko rešenje, ali na žalost ne možemo svima izaći u susret i obezbediti adekvatan servis ili zamenski deo. Zbog toga apelujemo da se pre kupovine bilo kog električnog bicikla prvo dobro raspitate o mogućnosti nabavke delova i servisiranja jer jedino na taj način možete biti sigurni da ste napravalili pravi izbor. Dešava se na žalost da se neki skriveni nedostatak ispolji i kod novog bicikla, a kamoli kod starijeg polovnog ili loše održavanog bicikla, pa da ne biste sutra kudili prodavca, prvo sebe edukujte pa se tek onda odlučite za kupovinu. Naša topla preporuka je kupujete kod proverenih prodavca/uvoznika poput nas koji će Vas pre kupovine informisati o karakteristikama bicikla, za kupljeni bicikl izdati fiskalni račun, garantni list i uputstvo za upotrebu i održavanje, i pored svega toga obezbediti servis i delove te da možete biti sigurni da ćete nesmetano moći voziti svoj bicikl godinama nakon kupovine bicikla.