Vrste baterija za e-bicikl

Kada kupujete električni bicikl, jedno od najvažnijih razmatranja je vrsta baterije koja će napajati bicikl.

Neke standardne baterije u električnim biciklima uključuju olovnu kiselinu, nikl-kadmijum (NiCd), litijum-kobalt (LCo) i litijum-jonske. Svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke, tako da je od suštinskog značaja da izaberete onaj koji odgovara vašim potrebama.

Olovna baterija

Olovna baterija je vrsta punjive baterije koja koristi olovno-kiselinsku ćeliju za pretvaranje hemijske energije u električnu. Sastoji se od pozitivne i negativne elektrode, elektrolita i separatora.
Pozitivna elektroda je napravljena od olovnog dioksida, dok je negativna od olova. Elektrolit je mešavina vode i sumporne kiseline, a separator je porozni materijal koji razdvaja pozitivnu i negativnu elektrodu.

Kako radi olovna baterija? 

Kada se olovna baterija isprazni, hemijska reakcija olova i olovnog dioksida proizvodi električnu energiju. Ova reakcija se preokreće kada se baterija napuni, omogućavajući olovnoj bateriji višestruku upotrebu.

Olovne baterije se koriste u različitim mašinama i uređajima, uključujući i za pokretanje automobila, rezervno napajanje i telekomunikacione sisteme. Takođe imaju primenu u električnim vozilima, kao što su kolica za golf i viljuškari.

Prednosti olovnih baterija

Olovne baterije imaju nekoliko prednosti u odnosu na druge tipove baterija, uključujući: 
    • Jeftine su za proizvodnju
    • Imaju dug životni vek
    • Otporne su na duboke cikluse pražnjenja
    • Mogu se lako odložiti

Nedostaci olovnih baterija

Olovne baterije takođe imaju neke nedostatke, uključujući:
    • Teške su
    • Imaju kratak rok trajanja
    • Zahtevaju redovno održavanje
    • Osetljive su na oscilacije temperature

Koje su vrste olovnih baterija?

Postoje tri glavna tipa olovnih baterija: zapečaćene VRLA i VRLA sa rekombinantnom tehnologijom. Zapečaćene olovne baterije (SLA) su najčešći tip olovnih baterija.
Ne zahtevaju održavanje, što znači da ne morate da im dodajete vodu kao kod drugih tipova olovnih baterija.
VRLA baterije takođe ne zahtevaju održavanje, ali imaju ventil koji reguliše pritisak unutar baterije, sprečavajući je da se pregreje ili eksplodira.

VRLA sa rekombinantnom tehnologijom je najnoviji tip olovnih baterija. Koristi drugačiju hemijsku reakciju za proizvodnju električne energije, što ga čini efikasnijim i dugotrajnijim od drugih tipova olovnih baterija.

Nikl-kadmijum baterije

Nikl-kadmijumske baterije ili NiCd baterije su punjive baterije koje nude nekoliko prednosti u odnosu na druge tipove baterija.
NiCd baterije se često koriste u aplikacijama gde su potrebne visoke stope pražnjenja i dug vek, kao što su električni alati i električna vozila.

NiCd baterije takođe imaju veću gustinu energije od drugih tipova baterija, što ih čini idealnim za aplikacije gde je prostor ograničen.

Kako radi nikl-kadmijumska baterija?

NiCd baterije se sastoje od dve elektrode, pozitivne elektrode napravljene od nikla i negativne elektrode napravljene od kadmijuma, koje su razdvojene elektrolitom, koji omogućava jonima da teku između elektroda kada je baterija u upotrebi. Kada se baterija napuni, joni teku od pozitivne do negativne elektrode.

Kada se baterija isprazni, joni teku sa negativne na pozitivnu elektrodu. Ova reakcija se dešava između metala nikla i kadmijuma u bateriji, proizvodeći energiju koju možete koristiti za napajanje električnog uređaja.

Prednosti nikl-kadmijum baterija

Nikl-kadmijum baterije imaju nekoliko prednosti u odnosu na druge tipove baterija:
    • Veoma su robusni i mogu da izdrže pad ili udarce
    • Takođe imaju visoku gustinu energije
    • Oni mogu da skladište više energije od drugih vrsta baterija za svoju veličinu

Nedostaci nikl-kadmijum baterija

Glavni nedostatak nikl-kadmijum baterija je što su skupe. Ostali nedostaci uključuju:
    • Imaju ograničen životni vek i morate ih menjati češće nego druge vrste baterija
    • Toksične hemikalije mogu da iscure ako se ne odlože na odgovarajući način
    • Zahtevaju posebnu pažnju prilikom punjenja i pražnjenja

 

Nastavak u sledećem blogu.