Pumpa kao spas

Bicikl je jedno od najrasprostranjenijih prevoznih sredstava širom sveta. Gotovo da ne postoji domaćinstvo koje u svom posedu nema bar jedan bicikl, što i ne čudi s obzirom na njegovu pristupačnu cenu i činjenicu da se bicikl može voziti po bukvalno svim terenima (osim ekstremnim planinskim - mada nekima ni to nije prepreka). A šta je to što je svakom vlasniku bicikla neophodno da bi taj bicikl mogao voziti? Pa naravno pumpa!

Gume bicikla su verovatno jedini deo koji se najčešće mora zameniti jer su one glavni nosioci "svog tereta". One moraju da izdrže težinu bicikla, težinu vozača, razne terene i vremenske uslove pa kako se onda jadne ne bi u nekom momentu i izduvale?! Ako se guma izduva ne mora odmah da znači da je probušena jer gubitak vazduha u njima može biti posledica mnogo čega.

Vožnja po kaldrmi, mnogo kamenčića, bankina, udara u razne neravnine tokom vožnje zbog čestog pritiska mogu izazvati blago pražnjenje guma te je usled česte vožnje po takvim terenima često potrebno proveriti i dopumpati gume. Pretopli sunčan dan će usled širenja izazvati propuštanje vazduha pa je potrebno dopumpati. Predugo "odmaranje" bicikla tokom zime vrlo verovatno će dovesti do ispuštanja vazduha u gumama. I šta onda? Pa naravno moramo ih dopumpati i za to nam je potrebna PUMPA!

Pumpa je jedna mala ali izuzetno važna alatka koju treba da ima svako domaćinstvo. Ona je potrebna da dopumpamo gume na biciklu ili autu, da napumpamo deci loptu ili dušek. Nekome će poslužiti i za rasplamsavanje plamena prilikom pripreme roštilja,  rashlađivanje tokom vrelih dana ili produvanje prašine iz malih šupljina na kućnim aparatima. :-) Za koju god namenu bila, ona je neophodna!

Danas postoje raznorazne pumpe, a koju ćete uzeti je vaša lična stvar. 

Mala klasična pumpa je najčešći izbor vozača bicikala jer je mogu poneti sa sobom gde god da krenu. Mogu biti metalne ili plastične, sa crevom ili bez njega. 

Velika ručna pumpa je obično prisutna u svakom domaćinstvu, poznata i kao motorna pumpa. Zbog velikog protoka vazduha češće je biramo kada nam treba pumpa za sve namene. Obično imaju crevo sa nastavkom za klasičan i auto ventil. Mogu biti sa manometrom i bez njega

Treća vrsta pumpi su u narodu poznate kao auto pumpe odnosno nožne pumpe koje postavimo na pod i nogom pritiskamo papučicu kako bismo napunili gume. U početku su ovakve pumpe imale samo nastavak za auto ventil, ali s vremenom su se neki pametni ljudi dosetili pa kreirali nastavak koji ima mogućnost pumpanja i auto ventila i klasičnog D/V ventila uz mogućnost postavljanja i drugih nastavaka kao što je iglica za loptu ili nastavak za pumpanje dušeka i drugih letnjih atrakcija.

I zato, za sve nas, pumpa je spas u pravi čas!