E-bike: Vreme je za zimski san

Kako nam stižu hladniji i vlažniji dani tako sve ređe sedamo na svoj e-bike. Baš kao što nama ne prija niska temperatura i vlažno vreme isto tako ni naš električni bicikl neće biti oduševljen ukoliko ga ostavimo negde u dvorištu nezaštićenom od hladnoće i vlage.

Mnogi vlasnici električnih bicikala su iste već "parkirali" u neku garažu ili šupu, te ako ne planirate da ga vozite naredna 2-3 meseca savetujemo da uradite isto. Da bi na proleće vaš bicikl pravino radio obavezno ga dobro očistite od prašine i blata i po mogućnosti prekrijte nečim kako ne bi padala prašina i kondenzovala se vlaga. Kada ste svoj električni bicikl ušuškali tu nije kraj brizi o njemu tokom "zimskog sna". Posebnu pažnju morate posvetiti baterijama. Ukoliko vaš bicikl ima mogućnost skidanja kućišta sa baterijama savetujemo da ga skinete i držite u kući tokom zime. Ako pak niste u mogućnosti da skinete baterije, sasvim dovoljno će biti da bude u zatvorenoj prostoriji pod manje-više konstantnom temperaturom.

Kada ste obezbedili adekvatan prostor i očistili svoj električni bicikl, preostaje vam da se posvetite održavanju funkcionalnosti baterija tokom vremena hibernacije. Naime, iako se bicikl u ovom periodu neće voziti neophodno je baterije redovno dopunjavati i to na svake 3-4 nedelje. Punjenje baterija ne sme da traje duže od 8 sati, a taj period bi trebao da bude i kraći s obzirom da se bicikl ne vozi pa ni pražnjenje u fazi mirovanja ne bi trebalo da bude više od 30%. Kako biste mogli ispratiti cikluse punjenja baterija savetujemo da na nekom papiriću ili notesu napravite evidenciju kako ne biste zaboravili. Shodno ovome obavezno proverite ispravnost punjača i priključaka punjača te ako je potrebno zamenite novim.